Nije Bilo Vreme da Umre

Savo Heleta iz Visegrada napisao knjigu o unistenom detinjstvu u Bosni

Zoran Tmusic

Mart 3, 2008

Frankfurtske Vesti

 

Sa samo 13 godina Savo Heleta je u prolece 1992. godine zakoracio u ratni pakao u rodnom Gorazdu. U tom paklu je proveo dve godine i, zajedno sa roditeljima i sestrom iz njega izasao na krajnje dramatican nacin.

 

I, decak koji je, kako danas priznaje, posle izlaska iz Gorazda zeleo da sa puskom krene u osvetu za svu patnju, glad i smrti koje je doziveo i video u svom gradu, krenuo je u drugom pravcu - prema skolama! I uspeo. Savo Heleta je diplomirao istoriju i menadzment na Saint John Univerzitetu, Minesota, u Sjedidenim Americkim Drzavama. Trenutno je na postdiplomskim studijima iz oblasti konflikt transformacije i menadzmenta na Nelson Mandela Metropolitan Univerzitetu, Port Elizabet, Juzna Afrika.

 

Svoj i zivot svoje porodice, pa i velikog broja Srba u Gorazdu tokom rata, Savo je nedavno objavio u knjizi Not My Turn to Die: Memoirs a Broken Childhood in Bosnia (Nije bilo vereme da umrem: memoari o unistenom detinjstvu u Bosni), koja je 20. marta predstavljena u Njujorku, a potom i u Evropi.

 

Savo Heleta je i jed